Stereofotografie

Inleiding

Geschiedenis

Techniek

Materiaal

Galerij

Voorstellingen

Contact

Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorstellingen

 

België telt nog geen 2000 speleo's. Mensen die voor hun plezier onder de grond kruipen, die in smalle gaten ploeteren door de modder en die afzien op een zondag verkiezen boven een rustig bezoek aan familie. Wanneer we dan eens in het nieuws komen, is dat quasi altijd voor de een of andere redding. Waarom doet een zinnig mens nu zoiets?

Als je een speleoloog hoort spreken over zijn/haar hobby, zal je al vlug andere geluiden horen. Het gevoel van nieuwe plekken op de aarde te ontdekken is onbeschrijflijk. De ondergrondse schoonheid is zo gevarieerd, zo uniek en bijwijlen zo fragiel. Naast een donderende waterval hangen een kilometer onder de grond of vol verwondering kijken naar de grillige vormen van excentrieken. Het is een fantastisch excuus om te reizen. Om gelijkgezinden te ontmoeten, waar ook ter wereld. Het geeft je toegang tot om het even welke natuursport.

Op 4 en 5 oktober hebben de (inter)nationale dagen van de speleologie plaats. Doel is om het grote publiek kennis te laten maken met onze passie. Ter gelegenheid van dit gebeuren vertoon ik in het vergaderlokaal van de Speleoclub van de Universiteit van Leuven (SPEKUL) digitale 3D- projecties... over speleo... en alles wat er te maken mee heeft!

Tussen de projecties door worden demonstraties geleverd van speleotechnieken en kan iedereen er terecht met zijn/haar vragen. Wie wil, kan zich ook inschrijven voor een speleo-uitstap tijdens een van de daaropvolgende weekends.

 

Welke projecties zullen er te zien zijn?

 

Speleologie ontmoet kunst. Anja Crommelynck had in 2007 het idee een expositie te organiseren in de ondergrond nabij Lustin. Op RTBF en Arte werd een uitgebreide reportage aan explositie gewijd. Deze 3D-projectie is een documentaire over het ganse project: de eerste verkenning van de grot, het maken en installeren van de schilderijen en het begeleiden van de talrijke bezoekers die wilden proeven van dit avontuur... met tot slot alle werken in volle interactie met hun omgeving. Op het 4de Europees Speleocongres, gehouden van 23 tot 30 augustus 2008 te Lans-en-Vercors, kreeg "Explosition" de eerste prijs van de jury en de 2de plek van het publiek.

De Picos de Europa is een minder gekende bergstreek in Spanje. Daar bevindt zich de Sima de la Cornisa, een grot die sinds 2001 door Spekul wordt geëxploreerd. In 2007 werd de grens van 1500m diepte overschreden, wat de grot in de top 10 van diepste grotten ter wereld bracht. En nog is het niet gedaan...

De contrasten die in de speleo meer dan in welke andere sport ook voorkomen, worden hier het best geïllustreerd. Gedurende een expeditie van 3 weken leven in primitieve omstandigheden. Hard, slopend, afzien. Met het "ik ben de eerste op de maan"-gevoel. Deze 3D-projectie brengt je naar de diepste punten op onze planeet. En toont je de schoonheid in de verscheidenheid, de kracht van de contrasten. Zowel boven als onder de grond.

Spekul, de Speleclub van de KULeuven, is een van de grootste speleoclubs van België. Met een grote verscheidenheid in leeftijd, opleiding, gewoontes, interesses. Het enige dat iedereen gemeenschappelijk heeft is de gedachte dat hij/zij de meest normale is binnen deze groep plezant gestoorden. En wat doet zo'n groep in een jaar tijd? De hoofdbrok is uiteraard in grotten kruipen: België, Frankrijk, Spanje, Italië, ... Maar er is nog veel meer dan dat! Bovengronds aan de meest exotische touwenparcours hangen, genieten van avontuurlijke wandelingen, mountainbiken, alpinisme, skien, ... Kamperen is er zo gewoon als je tanden poetsen. Deze 3D-projectie wil een idee geven van de activiteiten van de Spekulozen tijdens vorig academiejaar (okt 07 - sep 08).

 

Samengevat:

 

WAT

Digitale 3D-projecties, Q&A + speleodemonstraties, fototentoonstelling

 

WAAR

Minderbroedersstraat 50, 3000 Leuven

 

WANNEER

4 en 5 oktober 2008. Voorstellingen starten telkens om 16h, 18h en 20h.

 

CONTACT

david.deroest@gmail.com