Stereofotografie

Inleiding

Geschiedenis

Techniek

Materiaal

Galerij

Voorstellingen

Contact

Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materiaal

 

De grootste uitdaging tot nog toe was het selecteren en vinden van geschikt materiaal. Wat wil ik allemaal, hoeveel kost het en is alles wel een beetje op elkaar afgestemd. Wanneer ik foto's in een niet-toeristische grot wil nemen en daarna het resultaat aan wat vrienden wil tonen tijdens een geanimeerde projectie, dan geeft me dat al een goed idee: een fototoestel dat behoorlijk flexibel is in gebruik, software om de genomen linker-en rechterbeelden met elkaar te alligneren, software die de 3D foto's kan animeren en een 3D projectiesysteem. En misschien goedkope 3D brillen, wanneer ik het eindresultaat aan veel vrienden wil tonen. Dus van een groot probleem heb ik al 5 kleinere (?) problemen gemaakt. Met als zesde probleem dat alles met elkaar gerelateerd is. Om maar te zeggen: 't was ni simpel :-)

Weten wat je wil realiseren is belangrijk, maar wat ik minstens even belangrijk vond, is het budget dat je er wil aan spenderen en vooral hoe je het spreidt over al het materiaal dat je nodig hebt. Evenredig verdelen vond ik de beste oplossing. Een duur scherm in combinatie met goedkope projectoren zal echt geen mooiere resultaten opleveren. Natuurlijk, als geld geen probleem is, schaf je één van de prijzige kant-en-klare oplossingen aan die op het internet te vinden zijn.

Pas wanneer mijn systeem in orde was, had ik de motivatie om echt veel 3D-foto's te nemen en om ze met een kritisch oog te bekijken. Om er uiteindelijk verder in te groeien, in te evolueren. Zo is het stadium van verwondering om iets in 3D geprojecteerd te zien al wat gepasseerd en voldoet eender welke foto niet meer. Ze een voor een bekijken met een muisklik is ook al passé: nu probeer ik montages te maken op het ritme van de muziek. Of probeer ik ook eens de niet-speleowereld door een 3D-bril te zien...